Wereldwijd grondstoffentekort zet ook voor lijmen door


Fabrikanten van lijmen en in de basischemie moeten soms hun productie noodgedwongen verminderen door het wereldwijde tekort aan grondstoffen van lijmen. Dit kan leiden tot een tekort aan producten voor lijmgebruikers.

TOENAME WERELDWIJDE GRONDSTOFFENTEKORT

Al eerder werd gemeld dat het grondstoffentekort verder voortzette. Er wordt daar waar mogelijk gekozen voor minder schaarse of alternatieve producten.

Nu benoemen verschillende toeleveranciers in de industrie dat het wereldwijde grondstoffentekort steeds groter wordt. De prijzen werden eerder al door een tekort opgedreven, maar nu volgen ook productiestops. De voorraden bij leveranciers raken op, waardoor de gehele keten steeds meer komt stil te liggen.

GEVOLGEN GRONDSTOFFENTEKORT VOELBAAR IN DE HELE KETEN

Veel fabrikanten kunnen geen leveringsgaranties meer afgeven. In sommige industriëen zijn sommige fabrieken al volledig dicht gegaan door het grondstoffentekort. De verwachting is niet dat het grondstoffentekort doorzet in een algehele leveringsstop in Nederland, maar dat er problemen zijn wordt bevestigd. De beperkte beschikbaarheid van grondstoffen is een limiterende factor voor de productievolumes. Fabrikanten moeten nu prioriteiten stellen aan hun leveringen en verkiezen trouwe klanten boven nieuwe aanvragen.

PROBLEEM VAN GRONDSTOFFEN TE KORT NOG NIET VOORBIJ

Het is nog niet duidelijk tot wanneer het grondstoffentekort aanhoudt. Er wordt gevreesd dat deze situatie nog tot en met de herfst van dit jaar aanhoudt. Door de aantrekkende economie in China, en dus minder export naar Nederland, de distributieproblemen en verminderde productie is de situatie op de wereldmarkt nog niet voorbij. Grondstoffen vanuit andere landen importeren is dus ook niet een directe oplossing. Daarnaast zijn de prijzen in Amerika en Azië ook veel hoger, waardoor het lucratief is dat nog veel grondstoffen vanuit Europa daarheen worden geëxporteerd.

Prijsverhogingen zijn noodzaak

Door het tekort aan grondstoffen zijn prijshverhogingen noodzakelijk in de leveranciersketen. De tekorten van product en prijsstijgingen kunnen niet door één schakel in de keten worden opgevangen. Daarom zullen de hogere prijzen worden doorberekend aan onze klanten.

Heeft u een vraag of opmerking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch