Perfect verlijmen

Intercol and DS Smith approaching “zero defects” on inline folder gluers

The new adhesive ensures perfectly glued boxes

Leestijd
3 minuten


Wie komen aan het woord:

  • Intercol
    • Henry Mensen
  • DS Smith
    • Robert Smith
    • Bjorn Reudink

Verder lezen in de volgende talen


Waarom zou u dit moeten lezen?
The expertise of an adhesive manufacturer results in perfectly glued boxes.

Middels nieuwe lijm en een verbeterd lijmproces benaderen golfkartonproducent DS Smith in Eerbeek en lijmleverancier Intercol ‘zero defects’ op de productielijn voor golfkartonnen verpakkingen. De resultaten werden bereikt na zes maanden onderzoek. De nieuwe aanpak moet uiteindelijk leiden tot een hogere efficiency bij de eindklanten van DS Smith in voornamelijk de voedselverwerkende industrie.

‘ZERO DEFECTS’ VEREIST

‘De ver doorgevoerde automatisering bij klanten vraagt om een goede kwaliteit dozen’,

vertelt Robert Smith van de DS Smith Business Support-afdeling in Eerbeek. ‘De dozenopzetmachines luisteren steeds nauwer. Sommige klanten leveren we miljoenen dozen per kwartaal en bij enkelen kan één verkeerd verlijmde doos een productielijn lam leggen. Daarom is het van groot belang dat iedere doos perfect geproduceerd is én een optimale verlijming heeft. In onze branche is een integrale kwaliteitsaanpak onmisbaar en verlijming is een belangrijk onderdeel van dit proces.’

VERBETERDE OPTISCHE LIJMCONTROLE

In de verpakkingsindustrie veroorzaakt lijm aan de binnenkant of buitenkant van de doos de zogenaamde binnen- en buitenplakkers; dozen die niet openen of onderling aan elkaar vast blijven plakken. Hierdoor lopen dozenopzetmachines minder goed of kunnen ze zelfs kunnen stilvallen. Dit levert stilstand in productie op, waardoor de goederen niet op tijd bij de eindgebruiker geleverd kunnen worden, met lege supermarktschappen als gevolg.
‘Dit project is een belangrijke stap in onze ‘zero defects’-aanpak en een goede aanvulling op onze reeds geïnvesteerde in-process controlemiddelen.’ aldus Bjorn Reudink, productiemanager bij DS Smith Eerbeek.

ENORME REDUCTIE IN MICROSTOPS

Middels een pilot op één van de inliners vergeleek DS Smith de standaardlijm met Intercols Superjet 900-lijm. De voordelen op het lijmgedrag en het kleinere aantal micro stops gaven de doorslag, aangezien elke machinestop een potentiële klacht is.

De twijfel onder het personeel over de nieuwe lijm was snel weggenomen

De twijfel onder het personeel over de nieuwe lijm was snel weggenomen. Vervolgens werden er verschillende machineaanpassingen gedaan om de betrouwbaarheid verder te verhogen en werd er gewerkt aan een lijmcurve die zich aanpast aan de machinesnelheid.

BEWEZEN LINEARE GLUE CURVE

‘Wij hebben een lijm geïntroduceerd die met zijn viscositeit precies goed zit én hebben een lineaire lijmcurve ingevoerd, die gekoppeld is aan de machinesnelheid’, zegt Henry Mensen, Technical Sales Manager bij Intercol. ‘Dat zorgt er voor dat de lijmdruk altijd aansluit bij de snelheid van de verwerkingsmachine, ongeacht of deze langzaam of full speed draait. Zo’n lijmcurve creëert rust bij de operator en verlaagt de kans op fouten. Een bijkomend voordeel is dat de Superjet 900-lijm een voedselveilige detectiekleurstof bevat, die toepasbaar is op zowel wit als bruin karton.’

Team DS Smith and Team Intercol in front of an inliner folder gluer

HOGERE STANDAARDEN

De samenwerking is onderdeel van het proces van DS Smith om wereldwijd de productiestandaarden te verhogen, zowel in eigen productie als bij haar afnemers. In de PackRight Centres wordt gezamenlijk met klanten aan designs gewerkt en worden verpakkingsoplossingen geperfectioneerd die niet alleen zorgen voor een efficiënt inpakproces, maar ook effectief zijn in de overige schakels van de supply chain.

In onze branche is een integrale kwaliteitsaanpak onmisbaar en verlijming is een belangrijk onderdeel van dit proces.’

Superjet 900 adhesive contains a food-safe detection pigment that is detectable on both white and brown cardboard.

Uitgebreid getest in Intercol’s laboratorium

De verpakkingsindustrie wordt continu geconfronteerd met noodzakelijke verbeteringen op het gebied van effectiviteit, voedselveiligheid en milieu. Lijmen zoals de Superjet 900 spelen hierin een grote rol. Deze serie lijmen wordt in het laboratorium van Intercol uitvoerig getest op identieke lijmapparatuur zoals die op vouwplakmachines. Door middel van laboratoriumtesten en praktijkresultaten wordt er één optimaal resultaat behaald op het gebied van lijmspatten, machinestarts en -stop, consistente lijmtoepassing en een hoge natte kleefkracht.

Voedselveilig met detectiemiddel

Ook voldoet Superjet 900 aan regelgeving EC / 1935/2004, GMP, REACH en PIM. Een bijkomend voordeel van de nieuwe Superjet 900 serie lijm is dat deze detecteerbaar is op wit, bruin en gerecycled karton, zodat detectiesystemen de toepassing van lijm.

Optische witmakers in karton kunnen problemen veroorzaken met standaard detectie kleurstoffen.

legt Mensen uit. Onze lijm bevat een voedselveilig detectiepigment. Dit is uniek, omdat veel lijmfabrikanten het UV-pigment meestal uitsluiten van de voedselveiligheidsverklaring ‘. Intercol biedt lokale ondersteuning bij de implementatie van lijmen in Europa. Van Hongarije, Italië, Spanje tot Engeland en Noorwegen zijn al klanten waarvan de efficiëntie is toegenomen door het gebruik van de perfecte lijm in combinatie met de juiste instellingen.

PerfectGluing Intercol DS SmithDownload

international-paper-Board-december-2020-IntercolDownload

nl_NL_formalDutch