Bio mogelijkheden

Er is veel vraag naar biologische oplossingen voor lijmen, om producten op een milieuvriendelijke manier samen te kunnen stellen. Echter, de mogelijkheden om Biologisch kennen hun beperkingen.

Watergebaseerde lijmen

Intercol produceert enkel watergebaseerde lijmen (zetmeel, PVOH, PVAC, etc.) en lijmen met 100% vaste stof zoals hotmelt.

Praktische haalbaarheid

De praktische haalbaarheid om biologische lijmen in te zetten blijkt vaak slecht. Het dilemma zit bij deze vooral in de veranderde kwaliteitseisen die aan het eindproduct gesteld moeten worden. Het is daarom voor Intercol ondoenlijk om u van een juist advies te voorzien als u niet zelf over basiskennis beschikt.

Lijm Ontwikkeling voor industriële processen

Bij Intercol kunnen we enkel verzoeken voor industriële toepassing met een gedegen onderbouwing in behandeling nemen. Voor start-ups en scholen geven we op deze pagina informatie en de mogelijkheid tot aanschaf van een proefpakket, om zelf te beginnen met ervaring op doen. Voor commercieel interessante ontwikkelingen kunnen wij een vrijblijvend lijmvoorstel doen. Voor het ontwikkelen van een lijm zonder achterliggend commerciële levermogelijkheden vragen we een instaptarief van 1500 euro.

Overzicht milieuvriendelijke mogelijkheden met lijmen

Proefpakket

Om uw toch laagdrempelig kennis te laten maken met de biologische mogelijkheden, kunt u een proefpakket (bio)lijmen bestellen in onze webshop.

Watervastheid

Milieuvriendelijke lijmen zijn in principe niet watervast, het zou immers anders niet weer oplossen in het milieu.

Constructies

Biologische lijmen zijn over het algemeen niet geschikt voor dragende of constructieve toepassingen (huizenbouw, houtlijm, etc)

Mengen

In principe zijn ondergenoemde lijmsoorten mengbaar om de gewenste eigenschappen te maximaliseren.

Zelf lijm maken

Veel biobased grondstoffen hebben een zeer beperkte houdbaarheid. Dit kan op industrieel aangepast worden voor dichte verpakkingen. Lijmen zoals zetmeel en dextrine lijm worden daarom bij voorkeur droog afgeleverd.

Zetmeel

  • Tarwezetmeel of Aardappelzetmeel
  • Voor eenvoudig te lijmen materialen, textiel, papier/karton, soms ook glas/keramiek (als oppervlak, niet constructief.

Voorbeeld van extern youtubefilmpje over hoe “thuis” zetmeel lijm te maken:

Tarwezetmeel online kopen:

https://www.de-zuidmolen.nl/bak-ingredienten/bindmiddelen/tarwezetmeel/

Dextrine

  • Industrieel verwerkt zetmeel tot een gemodicificeerd zetmeel
  • Voor eenvoudig te lijmen materialen, textiel, papier/karton, soms ook glas/keramiek (als oppervlak, niet constructief.
  • Het proces is sterk gelijkend aan het maken van zetmeel lijm. Het grote verschil is het uiteindelijke vaste stof gehalte

U kunt dextrine lijm online kopen in een andere webshop zoals deze.

https://www.labshop.nl/dextrine-puur/

Sacharide lijm

Deze lijm wordt vloeibaar aangeleverd.

Het is meer een plakstof dan een hechtstof. Het kan het watergehalte van de lijm verlagen of de lijm meer natte kleefkracht geven.

https://www.braumarkt.com/glucose-siroop-1-l

PVOH

Dit is een gelijkend product aan zetmeellijmen, echter PVOH kent ook beter hechtende en meer watervaste varianten. PVOH hecht op relatief simpele materialen en er kunnen ook transparant films mee worden gemaakt (voor bv. de waatwasblokjes). PVOH lijkt volgens een aantal studies, zoals deze, volledig biodegradeerbaar te zijn.

Biodegradeerbaarheid

Volgens onderstaand artikel is de groep PVOH waarschijnlijk volledig biodegradeerbaar.

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/tsd-2020-2326/html

  • Relatief goed watervaste soorten
  • Zeer goed wateroplosbare soorten

PVAC

PVAC lijm is in beginsel bekend als de “witte houtlijm”. Het hecht op relatief eenvoudige materialen zoals Textiel, glas, papier, karton en hout. De droge lijmfilm heeft een hard, transparant en stijf uiterlijk. PVAC lijmen zijn verkrijgbaar in verschillende watervastheidsklassen. Vanwege de toepassing in hout, kan hier worden gerefereerd aan de houtindustrie.

Biodegradeerbaarheid

Volgens onderstaand artikel is de groep PVAC waarschijnlijk volledig biodegradeerbaar.

https://www.researchgate.net/publication/287603466_Biodegradability_of_Polyvinyl_acetate_and_Related_Polymers

EVOH

EVOH lijmen ofwel copolymere lijmen, zijn een doorontwikkelde variant van de PVAC lijm. EVOH lijmen kennen een groter hechtingsbereik op materialen, zijn flexibeler na droging en hebben doorgaans een snellere droging.

Biodegradeerbaarheid

watervaste EVOH plastic films zijn moeilijk biodegradeerbaar. Opgeloste EVOH is waarschijnlijk volledig biodegradeerbaar.

https://www.adhesivesmag.com/articles/88268-biodegradable-polymers-in-adhesive-systems

nl_NL_formalDutch