EVA & VAE lijmen

EVA (Ethyl vinyl acetaat) en VAE (Vinyl ethyleen acetaat) lijmen lijken qua benaming sterk op elkaar. Toch zijn er grote verschillen.

EVA (Ethyl Vinyl Acetaat) is een hot melt

EVA hot melt lijmen worden breed ingezet in allerlei industrieën, het is een relatief eenvoudig te verwerken thermoplast, als compound met harsen en wassen goed inzetbaar als lijm. EVA hot melt lijmen worden gebruikt voor houtverlijmingen, schoenen, verpakkingen en allerlei andere, met name relatief poreuze of natuurlijke oppervlakken zoals glas, hout en steen. Voor kunststof verlijmingen met hotmelt wordt vaker gewerkt met een polyolefine of PSA hot melt.

VAE (Vinyl Ethyleen Acetaat) is een lijm opgelost in water

VAE lijmen worden geproduceerd in water. Deze lijmen zijn de opvolgers van PVAC lijm. De VAE lijm bevat ethyleen waardoor de verbinding flexibeler en veelzijdiger wordt. VAE lijmen behoren tot één van de meest milieuvriendelijke lijmsoorten, na lijmen gebaseerd op zetmeel, suikers, caseine en eiwitten . Andere lijmen op waterbasis kunnen zijn op basis van Styreen Butadieen of Acrylaat. VAE lijmen zijn ook in gedroogde poedervorm verkrijgbaar. Deze worden dan vooral ingezet als hechtingsverbeteraar voor droge poederlijmen in de bouw, zoals tegellijmen. Droge VAE/PVAC poederlijmen worden ook ingezet als mix met (bio)plastics en verf. Het voordeel van deze poederlijmen is dat ze goed oplossen in water.

nl_NL_formalDutch